Vi har fått en oppgave i livet som vi aldri har bedt om. Unge mennesker har resten av livet på å stanse global oppvarming, resultatet av hva vi gjør, vil bli fremtiden vi får.


Det har fantes mange sivilisasjoner i verdens historie hvor folk har levd bedagelige liv, og sannsynligvis følt seg så vellykket at de ikke kunne forestille seg at samfunnet kunne gå galt. Samfunnet vårt har passert bristepunktet for bærekraft.


Jeg heter Jarl Tollefsen, jeg etablerte flybussen da jeg var 23år gammel. I 2012 fantes det bare et busstiltak med nettbuss, med bussbytte ved E-18, som fikk midler under bordet av staten.


Planen min var å bygge et bussbidrag til samfunnet basert på engasjement og tillit. Dette eksperimentet ble veldig vellykket, fordi jeg lærte mye om hvordan Norge styres av korrupsjon, og en selvtjenende middelaldrende elite.

Selve flybussen har et minimalt ruteopplegg i forhold til potensialet, og ideen min om å drive effektivt, basert på at gode ideer vil vinne frem allment, var ikke basert på fundamentale fakta.

Men det viktigste man gjør i livet er å lære, og noe av det viktigste jeg kan bidra nå, er å videreformidle erfaringen min av at Norge er et korrupt kommunist-lignende marked, og at det ikke er ungdoms feil at arbeidsmarkedet og samfunns-arenaene er vanskelige å manøvrere. Samfunnet er rigget i ungdoms disfavør i så ekstrem grad, at vi unge må selv ta jobben med å planlegge en bedre samfunnsmodell.


Hvis Norge i dag ble styrt av en befolkning i alderen under 40 år påstår jeg at utdanning, tilpasningsdyktighet og engelskferdighet gjør at Norge ville hevdet seg langt høyere i reell verdiskapning. Norge ville nok vært en verdensledende aktør innen fornybar energi og klimatilpasning, og hatt en rik fremtid.

Jeg setter unges rolle på spissen, fordi virkeligheten er at Norge styres utelukkende av et nettverk av middelaldrende: selvforsynte, udemokratiske, og for øyeblikket uforsonlige med verdens uvikling mot karbonfrihet.


Min påstand er at Den Norske modellen kan beskrives som virkeligheten: ”Lyv mens du har en stemme, og ti still om stemmen din ikke verdsettes”.


Vi har ingen fremtid i den rådende generasjonens fotspor. Ta som eksempel tradisjonelle medier i dag: de som har noe å bidra blir alt for lite hørt, og det overfladiske maktspråket stjeler dagsordenen. (Et marked skaper mye godt, men det betyr ikke at befolkningen må oppgi egne standpunkt for å nyte markedets goder)


Fremtiden i Norge blir god når unge bruker sine erfaringer og inntrykk, og engasjerer seg via internett i alle gode formål, og uttrykk, (ytringsfriheten er begrenset i Norge kun av at man ikke får: si ting som direkte forårsaker økonomisk skade, krenker, eller gi direkte usann ytring.)


Det er talløse tiltak av vanlige mennesker i hele verden, som gjør mye mer for at fremtiden vår skal bli god og sunn, enn myndighetene gjør. Jeg tror at 1kr donert av en engasjert ungdom til et crownfund på internett, har mer effekt i verden, enn en voksens 1000-lapp sløst på prangende forbruk. Jeg donerer selv småsummer hele tiden til tiltak, i respekt for at noen vil utlevere seg og engasjere seg på internett. (Men man må tenke over hvor man deler kredittkortdetaljer.)


Jeg vil ikke linke her til spesifikke tiltak eller organisasjoner, men jeg mener nyhetskanaler basert på youtube har et sunnere forhold til fakta og til seerne, enn tradisjonelle medier som innrømmer at de ”selger budskapet til høystbydende”.

Det er opp til menneskeheten å finne sammen om engasjement, og prøve og feile til vi finner veien videre. Tross institusjonalisert mobbing fra den middelaldrende eliten som stjeler velstanden sin ved å undertrykke ungdom og innovasjon. Og tross antidemokratisk propaganda i tradisjonell media (tv og aviser):

Menneskehetens vei går alltid videre - men man må se seg for før man trår.


Den eldre generasjonen som styrer Norge i dag graver en grav for samfunnsordenen gjennom et selv-destruktivt overforbruk. Og de lyver når de sier at vi har offentlige prosesser og checks-and-balances som skal gjøre at rettferdighet, demokrati, ytringsfrihet og de beste visjoner og ideer vinner frem. Samfunnsprosessene i Norge er kjøpt og betalt. Hvordan vet man det? Vel - har du  penger, og øver du en innflytelse på samfunnet?

Flybussen vår sparer samfunnsøkonomien for titalls millioner kr årlig - allikevel svarer offentlige ledere ikke på forespørseler fra meg engang. Og det er ikke på grunn av at ”det er meg”, alle som utfordrer maktelitens og tingenes tilstand behandles dårlig av det offentlige Norge.


Man kunne håpe at dem som pensjonerer seg om få år ville vise mer ydmykhet for samfunnet de etterlater seg. Uansett så er alt opp til oss unge.

Tlf 96 2222 00
Flybuss Arendal Kommende Busstopp Kontakt Miljø Infrastruktur Klima Samkjøring Til unge Løsninger Om Arendal Knutepunkt Stoa